Jak vybrat správný kávomlýnek

Káva je jedním z nejpřipravovanějších nápojů vůbec. Pokud to myslíte s přípravou kávy vážně, jednoho dne dojdete k závěru, že kupovat si mleté kafe není to pravé a nejlepší kávu dostanete, pokud si ji umelete těsně před přípravou. Ostatně říká se, že čerstvě umletá káva vydrží pouze 15 minut a následně ztrácí své aroma a další látky, kvůli kterým si kávu připravujeme. Pojďme se tedy podívat, čím kávu umlít, tak aby byla namleta co nejlépe.

Při výběru je potřeba vzít v potaz několik kritérií, které hrají podstatnou roli. Asi nejdůležitější je zvolit správný druh mlecího mechanismu a materiál přístroje.

Mlýnky lze základně rozdělit na ruční a elektrické. Oba typy se pak ještě dají rozdělit podle způsobu mletí – mlecí kameny nebo nože.

Mlecí kameny

Mlýnky bývají osazeny litinovými, ocelovými, nebo keramickými mlecími kameny. Je třeba vědět, že vyšší teplota kávě škodí. Káva se vyšší teplotou pálí a následně hořkne. U elektrických mlýnků jsou proto vhodné hlavně keramické mlecí kameny, protože se daleko méně zahřívají.

U ručních mlýnků jsou vhodné i ocelové mlecí kameny, protože u nich se nedosahuje takové rychlosti a teplota se razantně nezvýší.

Litinové mlecí kameny se použítají převážně u dekorativních mlýnků. Pro mletí kávy jsou z potravinářského hlediska nevhodné, proto se jim obloukem vyhněte.

Při volbě keramiky nebo ocele je dobré vědět, že produkce tepla je jedinou výhodou keramiky, i když reklama bude tvrdit něco jiného. Déle trvající ostrost nebyla testy prokázána.

Mlecí kameny nejsou nezničitelné, je potřeba se o ně náležitě starat – čistit. Ovšem i přes čištění se jednoho krásného dne otupí a je potřeba je nabrousit nebo rovnou vyměnit. Tvrdí se, že jejich životnost je cca 300 – 400 kg kávy. Tupost kamenů poznáte na výsledné kávě.

Výhody mlecích kamenů

Oproti nožům má mechanismus s mlecími kameny dvě zásadní výhody – máte možnost si nastavit hrubost mletí a mletí je velmi rovnoměrné.

Tříštívé nože, jak již bylo řečeno, mohou kávu spálit – hlavně při mletí většího množství. Nelze u nich nastavit hrubost mletí. Díky principu sekání, mohou kávu nasekat nerovnoměrně. Výhodou je jejich láce.

Asi není potřeba zdůrazňovat, že různé typy kávy (espresso, filtrovaná káva, turecká káva, …) se připravují z různě hrubě namleté kávy. Pro tureckou kávu připravovanou v džezvě je potřeba velmi jemně namletou kávu, oproti tomu filtrovaná káva vyžaduje hruběji mletou kávu. Pokud to tedy s kávou myslíte vážně, pak mlecí kameny jsou tou pravou volbou.

Ruční nebo elektrický?

Pokud příprava kávy je u vás obřad, pak je pro vás jako dělaný ruční mlýnek, který dokreslí celkovou atmosféru. Na trhu jsou mlýnky, které lze označit jako cestovní – mletí trvá sice trošku déle, ale zase jsou skladné. Větší pak umelou kávu dostečně rychle na to, aby vás mletí neunudilo k smrti. Hrubost mletí se nastavuje pomocí šroubu nebo maticí.

Elektrické mlýnky jsou velmi rychlé. Pokud preferujete pohodlí a komfort, pak tohle je ta správná volba. Lze je rozdělit na domácí a profesionální. Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že druhá skupina umí namlít množství kávy přímo do páky pressovače.

 

 

Přehledová tabulka

Č. Název Cena Foto
1.BOSCH MKM 6003cena od 375 Kč
BOSCH MKM 6003
2.SENCOR SCG 1050BKcena od 299 Kč
SENCOR SCG 1050BK
3.DéLonghi KG 89cena od 1 178 Kč
DéLonghi KG 89
4.Hario Skertoncena od 955 Kč
Hario Skerton
5.CATLER CG 8010cena od 5 396 Kč
CATLER CG 8010
6.Krups GVX 242cena od 1 294 Kč
Krups GVX 242
7.SENCOR SCG 1050WHcena od 290 Kč
SENCOR SCG 1050WH
8.SENCOR SCG 3050SScena od 390 Kč
SENCOR SCG 3050SS
9.Délonghi KG 49cena od 1 027 Kč
Délonghi KG 49
10.Domo DO 442KMcena od 889 Kč
Domo DO 442KM

Zdroj: Heureka.cz

Nejprodávanější kuchyňské kráječe
Nejprodávanější GPS navigace – leden 2015

Comments

  1. Proc proboha neni v prehledu napsane jake to jsou mlynky – mleci kameny, tristive ???Clanek dobry, ale prehled dole srazi kvalitu clanku

    • Díky za podnět, přehled je standardizovaný a načítá se automaticky, proto chybí zmíněné dělení.

Napsat komentář

Your email address will not be published / Required fields are marked *